Nyheder  

Afkast: Aktierne førte an i gyldent 2017

16. marts 2018

I 2017 tog aktiemarkederne en solid optur. ISP-medlemmer med opsparing i Markedsrente fik afkast på mellem 4,6 og 11,2 pct. – og det placerer ISP pænt i feltet af pensionsselskaber. Få investeringsdirektørens kommentarer til året, der gik, og se hans forventninger til 2018.

Investeringsåret 2017 bød på solide afkast over hele linjen til ISP’s medlemmer i Markedsrente. De mest risikovillige fik den største belønning, fordi især aktierne kastede gode penge af sig hen over året. Det skyldes en fremgang i den globale økonomi med stigende indtjening i virksomheder verden over.

– En anden årsag var også, at den nyvalgte amerikanske præsident viste sig mere pragmatisk end frygtet i forhold til global samhandel, så der ikke opstod handelskrige. Faktisk steg verdenshandlen markant i 2017, siger Ralf Magnussen, investeringsdirektør i ISP.

Han fremhæver, at ISP opnåede et aktieafkast på hele 12,4 pct., hvilket er 3,5 pct. højere end gennemsnittet (benchmark) på de markeder, hvor pensionskassen har investeret.

Sådan blev afkastene i 2017

Flest medlemmer i ISP har Markedsrente, og blandt dem har de fleste valgt profilen ’Mellem Risiko’. Her kan du se afkastet før skat i de tre profiler:

ProfilAfkast 2017
Lav risiko4,6 pct.
Mellem risiko7,4 pct.
Høj risiko11,2 pct.

Foruden aktier bidrog investeringer i ejendomme positivt til afkastet hen over året. Det samme gælder valuta, hvor ISP har sikret sig mod udsving i kurserne med en såkaldt valutaafdækning.

– Denne valutaafdækning lønnede sig i høj grad i 2017. Særligt når vi ser på den amerikanske dollar, som faldt med 12,6 pct., siger Ralf Magnussen.

ISP lå forrest på høj risiko

I sammenligning med de kommercielle pensionsselskaber lå ISP godt, som det fremgår af figuren nedenfor. Pensionskassen placerer sig midt i feltet, når det gælder afkast for profilerne med lav og mellem risiko – og allerforrest, når det gælder profilen med høj risiko.

Årets afkast per 31. december 2017. Data: Morningstar og egne beregninger. Kilde: AP Pension.

Pensionskassen DIP indgår ikke i sammenligningen, men også her fik medlemmerne pæne afkast på mellem 3,7 og 14,5 pct.

Turbulent start på 2018

Oven på finansmarkedernes flotte 2017 begyndte 2018 med ”bulder og brag”, konstaterer Ralf Magnussen.

– Først steg aktierne voldsomt, men så kom der et endnu voldsommere dyk, før afkastene stabiliserede sig igen, siger han og retter blikket fremad:

– Globalt vil rentestigninger formentlig tage toppen af aktiernes stigning i 2018 og samtidig sende obligationerne ned omkring nul procent i afkast eller endda lidt under. Samtidig er det sværere at overraske positivt, da aktiernes kurser nu ligger til den høje side i forhold til normalen. Jeg forventer, at afkastet i 2018 fortsat vil være positivt, men ikke på samme høje niveau som i 2017.