Nyheder  

Afkast: ISP blandt de bedste i et svært år

20. november 2018

Efter en række gode år er aktiernes stigninger bremset op i 2018. Selvom ISP’s aktuelle afkast er et af de højeste i branchen, har de fleste medlemmer kun fået lidt over 0 pct. i perioden januar-oktober. Året kan blive indgangen til en tid med mere moderate afkast, vurderer investeringsdirektøren.

Kina i amerikansk modvind, pengepolitiske stramninger i USA og generelt lavere vækstrater verden over. Summen af begivenheder på finansmarkederne betyder, at 2018 indtil videre giver lave afkast til de danske pensionsopsparere. Det gælder også for ISP-medlemmer på Markedsrenteordningen, hvor en stor del af opsparingen er investeret i aktier.

– 2018 har været et noget anderledes år end de foregående. Det havde vi også forventet, men handelskrigen mellem USA og Kina har ramt hårdere end antaget. Især på de kinesiske markeder, som er domineret af store kurstab. Hvis vi maler med en bred pensel, har aktierne globalt set givet tæt på 0 pct. i perioden til og med oktober. Det skyldes især store fald i februar og oktober, forklarer Ralf Magnussen, investeringsdirektør i ISP.

Her er årets foreløbige afkast

Flest medlemmer i ISP har Markedsrente, og blandt dem har de fleste valgt profilen ’Mellem Risiko’. Her kan du se afkast før skat i de tre profiler:

ProfilAfkast (januar-oktober 2018)
Lav risiko1,4%
Mellem risiko0,3%
Høj risiko-0,7%

Afkastene er markant lavere end i de gyldne år 2016 og 2017, men faktisk ligger ISP indtil videre bedre i 2018 end de fleste andre pensionsselskaber. I en sammenligning med Sampension og de seks kommercielle selskaber ligger ISP aktuelt nr. 1 i profilen ’Lav Risiko’, nr. 3 i ’Mellem Risiko’ og nr. 4 i ’Høj Risiko’.

Investeringer i danske og internationale ejendomme har trukket ISP-medlemmernes afkast op. Til gengæld har det trukket ned, at ISP er dækket af mod valutaudsving i et år med en styrket dollarkurs.

Ny virkelighed i vente

2018 kan blive det første år i en længere periode, hvor ISP-medlemmerne (og danskerne generelt) må forvente lavere afkast på pensionsopsparingen.

– Efter finanskrisen har medlemmerne haft år med 6-8 pct. eller endda mere i afkast. Men vi skal nok vænne os til et noget lavere niveau end det, siger Ralf Magnussen.

Han tilføjer, at forventningerne om lavere afkast også vil afspejle sig i brancheorganisationen Forsikring & Pensions nye forudsætninger, som de fleste selskaber, herunder ISP, bruger til at beregne medlemmernes forventede pension (prognoser).

Et lavt afkast rammer pensionen

Allerede i 2019 vil de lave 2018-afkast efter alt at dømme give sig udslag i ISP-medlemmernes pensioner. I pensionisternes udbetaling er der på forhånd indregnet et afkast på 3,75 pct. (efter PAL-skat).

– Når afkastene i et år er lavere end denne såkaldte beregningsrente, må vi sætte pensionerne ned i det efterfølgende år. Meget tyder på, at det bliver situationen næste år, siger Karin Elbæk Nielsen, direktør i ISP.

Pensionen i 2019 beregnes ud fra afkastet i perioden 1. december 2017 til 30. november 2018. Afkastet for november kan du finde her fra medio december.