Nyheder  

Fire tips: Lad din pension holde i længden

20. marts 2017

Danskernes forventede levealder stiger i høj fart, viser beregninger fra Finanstilsynet. Samtidig forventer mange at gå tidligt på pension. Se, hvordan du kan få penge nok på kontoen til et godt og langt seniorliv.

Flere år på pension kræver en større opsparing. Nye tal viser, at der kan være grund til at fylde lidt ekstra i pengetanken, mens du arbejder. Især hvis du både vil gå tidligt på pension og efter arbejdslivet have råd til fornøjelser.

Over en periode på fem år (2011-2015) har en gennemsnitlig 65-årig fået lagt mere end et år oven i sin forventede levealder. Det viser beregninger fra Finanstilsynet ifølge Jyllands-Posten.

Samtidig regner halvdelen af de 18-44-årige danskere med at gå på pension, før de fylder 69 år, viser en undersøgelse, som analysefirmaet Opeepl har gennemført for AP Pension. Det til trods for, at de efter alt at dømme skal være ældre end 69 år, før de kan få folkepension.

Hvordan undgår du at løbe tør for pension? Her får du fire råd fra ISP MedlemsService.

1. Få dig en solid opsparing

Det første råd er det mest oplagte. Men hvordan får du flere penge på pensionskontoen, uden at du skal leve på en sten, mens du arbejder? Det gør du blandt andet ved at komme tidligt i gang med at spare (mere) op. Hvis du kan undvære fx to pct. ekstra af din løn, vil det med tiden summe op i mange penge. Du kan oplagt vælge at skrue op for din indbetaling, i forbindelse med at du stiger i løn.

Overvej også, om du har den rette investeringsrisiko på din pensionsordning. Enkelte år med tab vil typisk blive trumfet af år med høje afkast. Derfor kan en højere andel af aktier – og dermed en højere risiko – være fornuftigt, hvis du har 20-30 år til pensionsalderen. En smule mere i afkast om året bliver nemt til hundredtusindvis af kroner på sigt.

2. Tænk din bolig ind i pensionen

Har du en ejerbolig med lav eller ingen gæld, kan den potentielt være en vigtig post, når du lægger budgettet for din pension. Men først må du blandt andet gør dig klart, om din bolig er det værd, du tror, om du overhovedet har lyst til at flytte, og hvor du i stedet vil bo.

Hvis du har valgt boliglån med afdragsfrihed, kan du overveje at bruge en del af de sparede afdrag på at indbetale til pension. Du risikerer at stå med dårlige kort på hånden, hvis du som 65-årig både har en lav pension og en stor gæld i dit hus.

3. Planlæg dine udbetalinger

Hvis du har brugt hele din pensionsopsparing allerede som 75-årig, kan det betyde, at du må gå markant ned i levestandard i dine sidste år. Derfor kan du overveje at sprede din ratepension over mere end ti år eller ændre udbetalingen til en livsvarig livrente, der giver dig penge på kontoen hver måned, så længe du lever.

Det har flere fordele at sprede udbetalingerne af din pension over fx 20 år i stedet for 10. Din pension fra det offentlige kan stige, fordi din årlige indtægt falder. Og hvis du har så stor en opsparing, at du skal betale topskat som pensionist, kan din skatteprocent falde, hvis du spreder udbetalingerne.

4. Overvej et par år mere i job

Noget af det, der gør størst forskel for din pensionsopsparing, er, hvis du arbejder et par år mere end planlagt. Både fordi du så indbetaler til pension i flere år, og fordi udbetalingerne skal række i færre år.

Du behøver ikke nødvendigvis arbejde på fuld tid, når du nærmer dig pensionen. Hvis du for eksempel køber dig til en ekstra ugentlig fridag eller nogle ugers ekstra ferie, kan du godt realisere dine planer om mere fritid eller en rejse jorden rundt – selvom du stadig har en fod på arbejdsmarkedet.

Flere virksomheder tilbyder allerede muligheden for fleksible seniorarbejdstider, og måske vil der fremover blive endnu flere af den slags ordninger, i takt med at folkepensionsalderen – og levealderen – stiger.