Nyheder  

ISP rykkede frem i feltet i turbulent aktieår

20. marts 2017

ISP og AP Pension har gennem det seneste år fået flere fælles investeringer. Det tætte parløb var med til at styrke ISP’s afkast i 2016, hvor der var store udsving på de globale aktiemarkeder. Få investeringsdirektør Ralf Magnussens syn på året, der gik.

En start med store kursfald, et Brexit-bump midtvejs og en optur i andet halvår. 2016 bød på både hidsigt stormvejr og lun brise på aktiemarkederne verden over. Samlet set fik medlemmerne i ISP solide afkast.

”Globalt begyndte aktierne året med kursfald på 10 pct. – i Kina endda 20 pct. Vi holdt dog hovedet koldt og fastholdt en relativt høj risiko. Den tilgang bar frugt hen over resten af året,” siger Ralf Magnussen, investeringsdirektør i ISP.

”Især kreditobligationer og ejendomsinvesteringer bidrog til at give ISP’s medlemmer solide afkast. Der var også gode afkast på aktier, selvom afkastet blev lidt lavere end markedsafkastet,” tilføjer han.

Gavn af flere fælles investeringer

Hen over 2016 er der sket en større omlægning af ISP’s investeringer, som nu har fået flere fællesnævnere med AP Pensions portefølje. Det betyder blandt andet, at også ISP anvender de globale investeringsforvaltere, som AP Pension har håndplukket.

”Hvor der tidligere var markante forskelle, har ISP nu stort set de samme aktier som AP Pension. Den større fælles snitflade var med til at løfte ISP’s afkast allerede i 2016, og jeg forventer, at den positive udvikling fortsætter i 2017,” siger Ralf Magnussen.

Han fremhæver også, at ISP’s medlemmer i 2016 fik over 10 pct. i afkast fra både danske og udenlandske ejendomsinvesteringer.

Der er stadig områder, hvor ISP og AP Pension af historiske årsager investerer forskelligt. Blandt andet har ISP investeringer i kreditfonde og private equity-fonde, som ikke kan omlægges på kort sigt.

Overblik: Sådan blev afkastene i 2016

Flest medlemmer i ISP har markedsrente, og blandt dem har flest valgt profilen Mellem Risiko. Som tabellen viser, var afkastet i 2016 højere her end hos de fleste kommercielle spillere på pensionsmarkedet.

Lav risikoMellem risikoHøj risiko
ISP5,2%6,5%6,9%
AP Pension5,1%7,1%9,1%
Danica5,3%5,1%6,2%
Topdanmark3,7%4,4%11,2%
PFA6,6%7,2%7,6%
SEB3,1%3,6%3,6%
Nordea4,9%5,0%4,6%

Årets afkast per 31. december 2016. Data: Morningstar og egne beregninger. Kilde: AP Pension.
Afkast for AP Pension er inkl. estimat for kickback i 2016. PFA er inkl. kundekapital.

Pensionskassen DIP indgår ikke i sammenligningen, men havde også et godt 2016. Her gav de tre investeringspuljer mellem 4,8 og 8,2 pct. i afkast.

Hvad byder 2017 på?

Når det gælder mulighederne for gode afkast i 2017, er Ralf Magnussen fortsat forsigtig optimist.

”Mange taler om Donald Trumps betydning, og hvis han lykkes med at gennemføre sin økonomiske politik, vil det være godt for markederne. Til gengæld vil det være skidt, hvis han starter en reel handelskrig, men det tror vi, han er for klog til at gøre,” siger investeringsdirektøren.

Han tilføjer, at ISP i 2017 fortsat vil have en overvægt af aktier, men til gengæld lidt færre kreditobligationer end sidste år. Desuden ser Ralf Magnussen fortsat et stort potentiale på ejendomsmarkedet, fordi ejendomme i risikoprofil minder om obligationer, men i afkast trumfer dem klart.