Nyheder
Nye regler kan få tre ud af fire til at arbejde videre som pensionist
Et lovforslag, som øger gevinsten for pensionister ved at være i beskæftigelse, er netop vedtaget i Folketinget. Og de nye regler kan få tre ud af fire danskere til at overveje at arbejde som pensionist, viser ny Epinion-undersøgelse foretaget for Sampension-fællesskabet.
1. juni 2023
Det bliver nu mere økonomisk attraktivt at arbejde som pensionist herhjemme. For Folketinget har netop vedtaget et lovforslag, som betyder, at pensionister ikke længere bliver modregnet i deres folkepension, hvis de er i beskæftigelse. Reglerne får virkning fra 1. januar 2023.
Og denne nye økonomiske gevinst kan få mange danskere til at blive længere på arbejdsmarkedet. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Sampension-fællesskabet blandt ca. 1.000 danskere.
Her angiver tre ud af fire (76 pct.), at de nye regler i ”meget høj grad”, ”høj grad” eller ”nogen grad” kan få dem til at overveje at arbejde f.eks. nogle timer om ugen, når de går på pension.
”Danskerne bliver generelt længere på arbejdsmarkedet, og mange ønsker også at fortsætte med at arbejde som pensionist f.eks. nogle timer eller mere om ugen, hvis der er mulighed for det, og helbredet tillader det. Det bliver nu mere økonomisk attraktivt med de nye regler, som derfor også må ventes at bidrage til at få markant flere både nuværende og kommende pensionister til at vælge at arbejde i et eller andet omfang i pensionstilværelsen,” siger Hasse Jørgensen, adm. direktør i Sampension.
Nye beregninger fra Sampension-fællesskabet viser, at hvis man som enlig pensionist har en lønindtægt på 400.000 kr. i år, så vil man med de nye regler, hvor man ikke længere bliver modregnet i folkepensionen som følge af egen lønindtægt, få 173.268 kr. i folkepension mod 103.339 kr. med de gamle regler – altså en forskel på 69.929 kr. Ved en lønindtægt 600.000 kr. i 2023 vil gevinsten af de nye regler være på 165.180 kr. mere i folkepension for en enlig pensionist.
”De seneste år er det blevet gjort mere økonomisk fordelagtigt for danskerne at udskyde pensionen, hvor de nye regler, der øger gevinsten for pensionister ved at takke ja til beskæftigelse, er seneste skud på stammen. Og det er selv sagt vigtigt at være opmærksom på disse økonomiske fordele, når man planlægger sin tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet,” siger Hasse Jørgensen.
Den nye Epinion-undersøgelse viser dog, at knap halvdelen af danskerne (46 pct.) ikke kender de nye regler, der sløjfer modregningen i folkepensionen som følge af egen arbejdsindtægt. Blandt de 57-65-årige gælder det for hver 5. (20 pct.)
”Når der er tale om helt nye regler, er det selvfølgelig naturligt, at mange ikke kender til dem. Men der er al mulig grund til, at vi får øget kendskabet til den nye fordel og de øvrige gevinster ved at blive længere i arbejde – ikke mindst når vi kan se, at de økonomiske gulerødder tilsyneladende appellerer til mange danskere og altså potentielt kan have betydning for deres tilbagetrækningsplaner,” siger Hasse Jørgensen.
Han peger på, at man ud over de nye regler bl.a. også skal være opmærksom på, at der 1. januar 2023 trådte andre nye regler i kraft, som betyder, at man fra i år kan være i beskæftigelse, uden at ens partner eller ægtefælle bliver trukket i folkepensionen. Det øger gevinsten ved arbejde for de danskere, hvis bedre halvdel er folkepensionist.