Nyheder  

Vidste du, at du kan udskyde din folkepension?

12. september 2017

Hvis du efter din folkepensionsalder arbejder mindst 750 timer om året, har du mulighed for at udskyde din folkepension. Så kan du i stedet få en forhøjet udbetaling senere. Fra og med 2018 får du mere fleksible udbetalingsmuligheder, når du skubber din folkepension nogle år.

Nogle kan næsten ikke vente med at gå på pension, mens andre vil fortsætte med at arbejde længst muligt. Hører du til de sidstnævnte, kan du måske få gavn af at udskyde din folkepension. Det kræver dog, at du arbejder mindst 750 timer i løbet af et kalenderår.

Når du udskyder din folkepension i et eller flere år, vil du til den tid få en højere folkepension. Det skyldes, at du får et såkaldt ventetillæg. Jo flere år du venter, jo højere en udbetaling vil du få.

Som reglerne er i dag, vil den højere folkepension gælde for resten af livet, men fra 2018 kan du i stedet vælge at få dit ventetillæg udbetalt over ti år – eller få en del af det som et engangsbeløb, når du går på pension.

Sådan er mulighederne fra 2018

Finansministeriet har beregnet, hvad de nye regler betyder i kroner og øre (2017-beløb).

  • Hvis du udskyder din folkepension 1 år, får du et livsvarigt tillæg til grundbeløbet, som er på 7.600 kr. om året eller et 10-årigt tillæg, som er på 16.800 kr. om året eller en engangssum på 73.900 kr.
  • Hvis du udskyder din folkepension 4 år, får du et livsvarigt tillæg til grundbeløbet, som er på 38.100 kr. om året eller et 10-årigt tillæg, som er på 67.100 kr. om året eller en engangssum på 295.700 kr.

Hvis du ud over grundbeløbet er berettiget til folkepensionens tillæg, kan dit ventetillæg blive endnu højere. Det er dog kun ventetillæg til grundbeløbet, du kan få udbetalt som en engangssum.

Hvornår kan det betale sig at vente?

Du kan også vælge at få udbetalt ”normal” folkepension, mens du arbejder. Men du får gradvist reduceret folkepensionens grundbeløb, hvis du samtidig har en årsløn på over 316.200 kr. (2017-grænse).

Som regel kan det betale sig at udskyde din folkepension, hvis din årsløn er højere end 400.000 kr. Det afhænger dog af andre økonomiske og personlige forhold.

Læs mere om muligheden for at udskyde din folkepension på borger.dk